Vinkkejä reissaajille

Tänne sivulle kokoamme erilaisia vinkkejä reppureissaajille ja muille pitkänmatkalaisille. Kuukausibudjettimme on 600€/hlö ja tämä sisältää kaiken mahdollisen.

300€/kk on myös mahdollista reissata, mutta silloin joutuu tyytymään dormeihin (yhteismajoitus), katusafkaan (joka on muuten tajuttoman hyvää) ja paikallisbusseihin.

Turhimmat tavarat

 • Töpseliadapteri (kaikkialla muualla turha, Malesiassa ja Singaporessa hyvinkin tarpeellinen)

Hyödyllisimmät tavarat

 • Desinfiointilaput
 • Linkkari
 • Taskulamppu
 • Laastari
 • Pikaliima
 • Hyttysmyrkky
 • Tiikeribalsami (hyttysen pistoihin)
 • Kamerat
 • Flip-flop-sandaalit

Hostelleista sekä hotelleista

Kaakkois-Aasiassa matkustaminen on todella halpaa eikä hotelliin kannata sijoittaa samoja summia kuin Euroopassa. Kaikki alla olevat hinnat ovat huoneiden hintoja kahdelle hengelle yhdeksi yöksi.

Kirjoitushetkellä maaliskuussa 2008 5-20 US Dollarilla (1€ = 1,5$) saa kohtuullisen hyvän majoituksen Vietnamissa, Laosissa, Kambodzassa sekä Intiassa. Yleensä huoneissa on lämmin suihku, tv, ilmastointi/vähintäänkin tuuletin. Mikäli on pitkään reissussa, niin lämpöön alkaa tottua ja ilmastointia ei välttämättä tarvi (+27 on yleisin asetus jos laitamme päälle).

Thaimaassa voi joutua maksamaan hieman enemmän, varsinkin turistialueilla. Hinnat vaihtelevat 5€ – 30€. Halvimmissa voi joutua jakamaan vessan/suihkun muiden kanssa. Myöskään ilmastointia, tv:tä eikä lämmintä suihkua ole. Noin 15€ – 30€ sijoituksella saa jo ihan hyvätasoisia hotelleja, joista löytyy kaikki fasiliteetit.

Mitä enemmän maksaa sitä enemmän saa pokkurointia ja nk. lasiboksi-turismia. Isot resortit ovat kuin pieniä kaupunkeja eikä niillä ole mitään tekemistä paikallisten kulttuurien tai tapojen kanssa.

Singaporen hotellien hinnat ovat hieman kalliimpia, mutta halvimmat reppureissaajapaikat maksavat 10€-20€.

Melesiassa asumiskustannukset ovat hieman kalliimmat kuin Thaimaassa, mutta ei merkittävästi.

Mikäli tavoitteena on löhöillä kaksi viikkoa rannalla, niin perus-resortti on varmasti ihan hyvä 🙂

Pyykkääminen

Pyykkejä ei kannata pesettää hotelleissa, koska ne ovat aina kalliimpia. Niissä laskutetaan kappalehinnalla, kun taas muissa pesuloissa hinta määräytyy pyykkikasan painon mukaan. Kilohinta on yleensä 0,5€ – 1€ ja paikasta riippuen silitys voi kuulua hintaan. Jossain harvoissa paikoissa on tapana käyttää korkeaa veden lämpötilaa ja vähemmän pesuainetta, joten kutistuminen aina vaarana. Pyykkipaikkoja on joka paikassa aivan riittävästi, joten niistä ei ole pulaa.

Jaa mistä ne paikat tunnistaa? Laundry-teksti käsinkirjoitetussa lapussa kaupan/ravintolan edessä.

Syöminen

Kaakkois-Aasiassa ulkona syöminen on hyvin edullista ja se on usein halvempaa kuin ruuan valmistaminen kotona.

Perussääntönä voi pitää, että jos ravintola on hiemankin erikoistuneempi, niin hinnat tuplaantuvat. Olemme huomanneet, että mitä kliinisempään ja hienompaan paikkaan meneen, sitä kliinisemmiltä ja teollisilta ruuat maistuvat. Parhaimmat ruuat saa nk. muovituoli-ravintoloissa. Tietysti fiinimmän atmosfäärin saa kunnon ravintolassa.

Bangkokissa, Thaimassa kannattaa ehdottomasti käydä paikallisessa buffetissa. Se sijaitsee Rajchathewi BTS-aseman vieressä (kävele hieman sisäpihaanpäin Volks-baarista). Ideana on, että ruoka on tarjolla raakana ja itse valmistat sen pöydässä. Hinta on 139bathia (~3€) . Näitä paikkoja on muuallakin, mutta turistit harvoin eksyvät sinne. Ruoka on takuulla todella hyvää 🙂

Malesiassa ruoka on erittäin hyvää ja halpaa. Esimerkiksi annos Nasi Lemakkia maksaa halvimmillaan RM3 (0,6€). Nasi Lemak on paikallinen aamupala, joka sisältää riisiä, kuivattua kalaa, tulista soossia sekä puolikkaan kananmunan. Malesiassa asuu paljon juuriltaan kiinalaisia, joten halpaa ja hyvää sapuskaa löytyy. Kahden hengen ruuat juomineen ovat maksaneet RM15-RM30 (3€-6€). Olut Malesiassa on kallista verotuksen takia, paitsi Pulau Tiomanilla, joka on verovapaa alue.

Terveys

Matkailijoiden yleisin tauti taitaa olla ripuli. Se johtuu huonosta hygieniasta tai pilaantuneesta ruuasta. Mikäli ripuli iskee kannattaa aloittaa heti nesteiden nauttiminen. Hyvä sekoitus, joka pitää nestetasapainon lisäksi suolot kunnossa on: 1 litra vettä, 2-4 rkl sokeria ja 1-2 tlk suolaa. Näin pysyy toimintakykyisenä. Syötäväksi banaania, jogurttia ja omenaa. Mikäli ripuli tuntuu olevan ärhäkkä tai nousee kuume, niin voi käydä ostamassa antibiootteja apteekista. Kaakkois-Aasiassa ei reseptejä paljon kysellä, joten ostaminen ei ole ongelma. Erittäin hyväksi lääkkeeksi olemme todenneet Norfloxasin 400mg. Tämä on maissa eri nimillä, mutta tuon nimen kun tyrkyttää apteekkarille, niin saa napit.

Sairaalojen taso riippuu maasta. Parhaat sairaalat ovat Thaimaassa ja ovat länsimaista tasoa. Ympäristömaiden sairaaloiden taso (lukuunottamatta Malesia, Singapore) ja hygienia ei ole läheskään länsimaisella tasolla. Mikäli sairastut lähimaissa vakavasti, niin kannattaa pyrkiä Thaimaan sairaaloihin.

Ota matkavakuutus koko reissun ajalle vaikka se olisi kuinka kallis!

Malaria

Malaria on erittäin vakava sairaus ja sitä ei pidä ottaa kevyesti.  Me söimme matkalla malarialääkettä ainoastaan Kambodzan Ankor Wattia varten viikon pari. Toinen meistä sai siitä ikäviä oireita, kuten väsymystä ja päänsärkyä. Jos lähdet reissulle ja oleskelet suurimman osan ajasta kaupungeissa, niin lääkitys luultavasti syö vain rahasi.

Malaria kuitenkin tappaa miljoonia ihmisiä joka vuosi ja on oikeasti vaarallinen hoitamattomana, lapsille sekä vanhuksille. Lue etukäteen kaikki malariatiedotteet mitä saat käsiisi ja tee päätös syömisestä matkailulääkärin kanssa yhdessä. Jos tuntuu siltä, että pelottaa lähteä ilman nappeja; käy hakemassa napit.

Hyttysten loitolla pitämiseksi on muutamia perussääntöjä:

 • Käytä vaaleita vaatteia
 • Käytä Illalla pitkiä lahkeita
 • Osta paikallista hyttysmyrkkyä, jossa on vaikuttavana aineena DEET nimistä tököttiä (DEET tai diethyl-meta-toluamide, lukee purkin takaosassa 7%-50%)
 • Älä käytä voimakkaita hajusteita

Kännykät

Kännykät toimivat kaikissa maissa, mutta verkoissa on eroa. Jos oleskelet pidempää yhdessä maassa, niin kannattaa hommata prepaid gsm-kortti. Ne ovat halpoja ja tekstiviestit Suomeen ovat paljon halvempia verrattuna Suomen-liittymästä lähettämiseen. Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa, että kortilla saa soittaa/viestitellä ulkomaille. Thaimaassa kortteja myydään 7/11-kauppaketjussa ja lukuisissa muissa kaupoissa. (mm. 1-2-Call)

Vietnamissa luotettavin operaattori on VN Vinaphone. Muiden operaattorien verkosta ei ole viestit kulkeneet ollenkaan.

Malesiassa tuntuu parhaiten toimivan My Maxis. Toisilla on on ollut viestien kuljetuongelmia.

Tinkiminen

Perusidea: jos siinä ei ole hintalappua, siitä voi tinkiä.

Tinkiä voi marketeilla ostoksista, taksimatkoista (jos mittari ei ole käytössä), majapaikan hinnasta tai järjestetyistä retkistä. Supermarketissa älä tingi! Tinkimistä helpottaa, jos on hajua saman tuotteen hinnasta muissa myyntikojuissa. Aloita alhaalta reippaasti, kyllä myyjä antaa periksi sen verran kuin pystyy. Hymy auttaa tinkaamisessa! Ei ole kuitenkaan mikään pakko vuolaasti selitellä, että voi kun olen köyhä jne jne; olet yleensä joka tapauksessa moninverroin myyjää rikkaampi. Hintaehdotuksen esittäminen riittää. Tiukassa paikassa poiskääntyminen on viimeinen veto; jos myyjä huutaa perään, tiedät hinnan tippuvan. Jos huutoa ei kuulu, on tinkiminen mennyt yli hänen joustonsa.

Tinkimisellä on kuitenkin rajansa. Älä tingi liian pitkään, jos et ole varma ostoaikeistasi! Hukkaat molempien aikaa turhaan. Mieti myös, paljonko sinulle merkitsee 50 centin tiputtaminen hinnasta, ja kuinka iso summa se myyjälle oikeasti on. Jos sinulla on varaa viisi euroa maksavaan tuotteeseen, mitä sen on väliä, vaikka paikalliset saavatkin saman kolmella.

Tinkiminen riippuu maastakin. Käymistämme paikoista Intia, Thaimaa ja Vietnam ovat tinkimisen mekkoja, joissa hintaneuvottelua ostajalta odotetaan. He ovat ehkä myös tottuneet matkailijoihin, ja nostaneet hintaa lomakohteissa. Näissä maissa voi melko vapaasti tinkiä koko sydämestään, jos siltä tuntuu. Sen sijaan Laos ja Kambodza ovat köyhiä maita, joissa hinnat eivät lähtökohtaisesti ole kovin korkeita ja niistä vielä tinkiminen voi olla myyjälle vakava paikka. Malesia on puolestaan niin kehittynyt valtio, että hinnat ovat yleensä valmiiksi asetettuja, eikä täällä tinkiminen tunnu luontevalta – paitsi takseissa, joissa ei ole mittareita.

Kannattaa siis vilkaista ympärilleen yleistä hintatasoa mutta myös elintasoa ennen kuin tinkaa. Ja kuten usein sanotaan: tärkeintä ei ole saada oikea hinta, vaan että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.