Luang Prabangin palatsimuseo ja Phousi-mäki

March 12th, 2008 by Merja Haverinen

Sunnuntaina kävimme sähkökatkosta huolimatta Kuninkaallisessa palatsimuseossa (Royal Palace Museum). Eri museokokemusten jälkeen tämä oli hyvin positiivinen yllätys. Kuningastahan Laosissa ei enää ole vuoden 1975 vallakaappauksen jälkeen. Kuningasperheelle kävi kaappauksessa ilmeisen huonosti, heidät siirrettiin vankileirille pohjoiseen, jossa he ilmeisesti menehtyivät nälkään kuten monet muutkin. Kuninkaan palatsia ei kuitenkaan tuhottu, vaan siitä tehtiin museo niinkin varhain kuin 1977.

Palatsi oli säilytetty suurin piirtein silloisessa kunnossaan, ja koristeellisten ja kimaltelevien vastaanottohuoneiden lisäksi pääsimme kurkistamaan kuninkaallisiin makuuhuoneisiin. Kuninkaallisia aarteita oli näytillä myös, mutta ehkä mielenkiintoisin osuus oli muiden maiden Laosille antamat lahjaesineet. USA oli antanut pienoismallin Apollo 11:sta sekä Kennedyn kynän(!), Kiina taide-esineitä, Neuvostoliitto ystävyysasiakirjoja. Kuvia ajasta!

Palatsin vieressä kohoaa korkea kukkula, jonne otimme asiaksemme kiivetä tiistaina. Kukkulan laelle johtaa noin 350 porrasta, ja päällä odottaa pieni temppeli (totta kai). Mäelle oli myös pääsymaksu, parin dollarin verran per henkilö. Sillä olisi luullut saavan jo hissikyydin… Mutta ei, kiipesimme nöyrästi ylös ihailemaan maisemia, jotka toki olivat komeita niin korkealta. Alas pääsimme toiselta puolen kukkulaa. Matkalla oli useita kultaisia buddhapatsaita, pieni luola sekä ns. buddhan jalanjälki, etäisesti jalanjälkeä muistuttava painauma kivessä. Meitä hieman huvitti tämä jalanjälki: vaatii kaiketi erityistä uskoa jotta huomaa luonnonkivessä moisia!

Posted in Laos

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.