Kulinarismia

February 1st, 2008 by Jari Timonen

Palaan vielä Koh Samuille, sillä kävimme Juhan ja Merjan kanssa thai-kokkikurssilla. Osallistumismaksu oli 1750THB (36€) henkilöltä. Kurssiin kuului opetus, kolme ruokalajia, reseptivihko ja esiliina. Paikkan toimi SITCA, joka on saaren suosituin kurssituspaikka. Saimme jokainen kutsua yhden vieraan syömään ja me kutsuimme Äitin ja Isän 🙂 Koko kurssin ajan meillä oli paljon avustajia, jotka veivät likaisia astioita pois ja toivat uusia raaka-aineita (olisihan sitä itsekin voinut sen tehdä). Kurssi kesti syömisineen kolmisen tuntia.

Kurssi alkoi pienellä luentotyyppisellä osuudella, jossa käytiin thaimaalaisen keittiön tärkeimpiä raaka-aineita läpi, mm. sitruunaruoho, inkivääri ja galangal. Kaikki tuovat todella hyvää makua ruokiin oikein käytettyinä. Aloitimme keltaisella curry-tahnalla. Siihen sai laittaa mielensä mukaan chiliä. Me laitoimme kahdeksan, mutta kuulemma paikalliset laittavat 15. Kahdeksalla ei tullut liian tulista meidän makuun, joten olisi voinut kokeilla enempääkin. Kuitenkin tuo kahdeksan on suurimmalle osalle länsimaalaisista aivan liian tulista ja olisi voinut vähemmänkin laittaa, koska vanhemmat tulivat syömään. Ruuanlaitossa tahti oli todella kova ja hässäkässä ei tullut sellaista ajateltua loppuun asti. Tahnan jälkeen leikkasimme kanat ja perunat currya varten sekä esivalmistelimme kalaa sweet & sour kastikkeessa.

Oli aika mennä hellan ääreen. Jokaisella oli oma kaasupoltin wokkipannun kanssa. Kaasu + wokkipannu on mitä mahtavin yhdistelmä ja ruoka valmistuu nopeasti. Liekkiä ei saa pitää liian kuumalla sillä ruoka palaa todella helposti.

Ensin laitoimme curry-tahnan pannuun, kanat ja vihannekset kyytipojaksi. Perään tuikkasimme hieman kookosmaitoa ja tähtianista. Sörsseli oli valmista muutamassa minuutissa ja kanatkin kypsyivät nopeasti.

Seuraavaksi oli vuorossa kala sweet & sour kastikkeessa. Ensin uppopaistoimme kalat kypsiksi. Tämän jälkeen kypsensimme vihanneksia ja laitoimme itse tekemän soossin perään. Thaimaalaiset tykkäävät uppopaistaa kaikkea, myös nuudelit friteerataan.

Lopuksi teimme papaya-salaattia. Siihen tuli nuorta papayaa, porkkanaa, chiliä, kuivattuja minikatkarapuja + jotain muuta. Kaikki survottiin isossa morttelissa kalasoossin kera. Minä ja Juha emme välittäneet siitä, mutta Merja tykkäsi.

Kaikki ruuat olivat todella hyviä (paitsi papaya-salaatti). Jos vierailee Thaimaassa, niin ehdottomasti kannattaa käydä opettelemassa ruuanlaiton saloja. Kokemuksena se oli hieno ja voisihan sitä toistekin käydä tuollaisella 🙂 (Miinuksia liian kova tahti, koko päivän kurssiksi olisi ok.)

Posted in Thaimaa

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.