Cambodia, tama on Cambodia

February 1st, 2008 by Merja Haverinen

Olemme nyt kolmatta paivaa Phnom Penhissa, kaupungissa, jonka nimi on yllattavan vaikeaa kirjoittaa oikein. Tama on melko rauhallinen paikka, olen ollut suorastaan vaikuttunut leppoisan rennosta tunnelmasta, mika keskustassa vallitsee. Liikennetta hallitsevat skootterit kuten muissakin Kaakkois-Aasian maissa, mutta useimmiten skoottereitakaan ei ole ruuhkaksi asti. Kaupustelijoita ja kyydin tarjoajia on jonkin verran, mutta tuktuk-kuskien vilkuttelu kadunkulmissa on viela vahaista verrattuna vaikkapa Vietnamiin. Lansimaiset matkailijat tuntuvat olevan lahinna reppureissaajia, joukossa jonkin verran vanhempia ranskalaisia ja yhdysvaltalaisia pariskuntia. Ranskan vaikutus taalla on, yllattavaa kylla, jopa suurempi kuin Vietnamissa! Katukyltit ovat usein khmerin lisaksi seka ranskaksi etta englanniksi, kaupungissa on paljon ranskalaishenkisia kahviloita ja ravintoloita ja ranskaa kuulee taalla puhuttavan usein. Erikoista, etukateen arvelimme etta ranskaa puhuvat paikalliset olisivat menneet Puna-Khmerien “puhdistuksissa”.

Ensimmaisena paivana ajattelimme ottaa pehmean laskun maan historiaan ja kavimme kansallismuseossa. Museorakennus itsessaan oli kaunis puurakennuskompleksi, jonka sisapihalla oli rauhallinen pieni puutarha. Museon kokoelmakin oli laaja, mutta sen esillepanoon olisi voinut kiinnittaa aika lailla enemman huomiota. Kaksi siipea oli taynna hindu-jumalten ja buddhan kivipatsaita, ilman etta niille annettiin mitaan taustaa. Museossa ei kerrottu esim. entisen Khmer-mahtivaltion ajoista tai Angkorin temppeleista mitaan! Patsailla oli vain nimi ja vuosiluku. Parissa viimeisessa huoneessa oli esilla vanhoja tavalliseen elamaan kuuluneita tyokaluja, koriste-esineita jne, mutta niissakaan ei sen kummemmin kerrottu kayttotarkoitusta tms. Hieman olisi museologiassa opetettavaa taalla. Lansimaiselle turistille olisi hyva kertoa vaikkapa eri jumalten merkitys paikallisessa kulttuurissa; taustoittaa sita miksi milloinkin on veistetty tietyn jumalan kuvia. Nyt tietamys paikallisesta historiasta jai museosta poistuessa suurin piirtein samalle asteelle kuin sinne mennessa.

Posted in Kambodza

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.