Joulu Da Latissa

December 27th, 2007 by Merja Haverinen

Jouluaattoaamuna lensimme Hanoista Da Latiin. Matka olisi muuten ollut mukava tehdä junalla, mutta siihen olisi kulunut yhteensä lähes vuorokausi, mikä loppujen lopuksi on pitkä aika vain kahden viikon lomassamme. Siispä ostimme Vietnam Airlinesin lennon noin sadalla dollarilla per nenä. Hinta on paikalliseen hintatasoon nähden melko kova, mutta lentoyhtiön asema onkin Finnairiin verrattava: ei maan sisäistä kilpailua, joten hinnat voivat olla korkeat – ja palvelu kehnoa. Saimme puolentoista tunnin lennollamme pikkuruisen sämpylän, suolakeksejä ja vettä; lounasaikana olisi odottanut vähän enemmän. Tai edes kahvia ja teetä!

Da Lat on Vietnamin Keskiylängöllä, eteläisessä osassa maata. Lämpötila olikin heti Hanoita korkeampi, puolen päivän aikaan noin 25 astetta. Havumetsävyöhykkeellä moinen lämpö tuntui vähän oudolta! Saavuttuamme kaupungin keskustaan taksilla (kentältä ei lähtenyt LP:n lupaamaa bussia) teimme pienen kävelykierroksen. Kaupunki oli isompi kuin odotimme, ranskalaisuutta huokuva sekä siisti Hanoin jälkeen. Hotellimmekin Phuongh Hanh 2 tarjoaa oikein mukavat olosuhteet 15 dollarilla per yö. Huoneessamme on peräti kaksi isoa vuodetta ja kylpyhuoneessakin mahtuisi asumaan, paikka on erittäin siisti ja hyvässä kunnossa.

Illalla lähdimme viettämään jouluaattoa paikalliseen ravintolaan. Lentokoneessa Da Latiin oli ollut kolmaskin suomalainen, Tero, ja hän lähti joulupäivälliselle mukaamme. Sitä ennen kävimme taas maistelemassa paikallista halpaa olutta. Paikalliset olivat ihmeissään, kun istahdimme vaatimattomaan ravintolaan muovituoleille heidän kanssaan. Yksi setä halusi kilistää kanssamme monta kertaa; hän vaikutti kilistelleen jo montaa kertaa ennenkin sinä päivänä. Itse jouluateria oli yllätykseksemme ilmainen, meidän tarvitsi maksaa vain juomistamme. Noutopöydältä haimme keittoa, höyrytettyjä kasviksia ja possun ribsejä. Lisäksi eteemme kannettiin kananvarpaita, jotka pojat totesivat maultaan hyviksi mutta ravintoarvoltaan vähäisiksi. Eipä niistä kynsistä paljon mitään irti saa… Ilta sujui rattoisasti syöden ja paikallista viiniä juoden. Lähipöytien aterioijat tulivat jälleen kilistelemään kanssamme ja kerran minut vedettiin lattialle joraamaan kolmehenkisen perheen kanssa. Vietnamilaiset ottavat joulun näköjään muutenkin juhlimisen kannalta. Kävimme vielä paikallisessa yökerhossa drinkillä, jossa totesimme, että Suomessa suurin osa asiakkaista olisi jo saatettu ulos. Tytöt oksentelivat vessassa ja osa juhlijoista oli sammunut sohville. Kaikki olivat ympäripäissään!

Joulupäivänä kaupungilla oli paljon kalpeita kasvoja. Paikalliset olivat kerääntyneet järven rantaan, kaiketi parantelemaan oloaan, ilmeet olivat vaisuja. Me puolestaan kävimme kävelemässä ns. Crazy Housessa, merkillisessä arkkitehtuuriluomuksessa, joka olisi sopinut vaikka huvipuiston Liisa Ihmemaassa -taloksi. Ulkoapäin kelottunutta puuta imitoiva rakennus oli täynnä mutkittelevia portaikkoja, erikoisen muotoisia huoneita ja pieniä siltoja. Hauska paikka, vähän kuin Antonio Gaudin luomukset potenssiin kymmenen. Jouluiltana kävimme syömässä Art Café -ravintolassa, jota voimme lämpimästi suositella Da Latin kävijöille. Kasviskevätrullamme ja juustolla täytetyt pihvit perunamuusin kera olivat herkullisia! Mukavaa saada vaihtelua paikallisiin ruokiin.

Posted in Vietnam

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.