VR vs. Indian Railways

September 9th, 2007 by Jari Timonen

Ostimme Hyderabadissa ollessamme lopun reissun junaliput. Kolkata – New Jalpaiguri (Toy Trainilla Darjeelingiin), New Jalpaiguri – Allahabad, Moghul Sarai – Agra Fort, Agra Cant – Delhi. Helppoa! Juupajuu.

Intian junat ovat poikkeuksetta aina tayteen buukattuja. Liput kannattaa ostaa mahdollisimman aikaisin internetista. Itse kuitenkin kavin Hyderabadin lentokentalla lipputoimistossa. Onneksi minulla oli paikallinen mukana, (Merjan tyopaikan alihankkijan toimistosta). Homma alkoi lomakkeiden tayttamisella: Junan numero, Junan alku- ja paateasema, mista hypataan kyytiin ja mista poistutaan. Taman lisaksi nimi, sukupuoli, ika, yla-/alapeti, matkustusluokka ,osoite, puhelinnumero ja allekirjoitus. Jokaiselle matkalle taytetaan yksi tallainen lomake. Meidan tapauksessa siis nelja. Kun laput on taytetty, marssitaan lippujonoon etuilemaan; kasin vaan torkeesti luukusta sisaan. Muuten saa odottaa ikuisuuden. Homma naytti olevan ok. Kavimme viela pienessa kanttiinissa juomassa elamani parhaimman teen (vahvaa teeta ja puhvelin maitoa) ja lahdimme kohti toimistoa.

Lippuja tarkemmin lukiessani huomasin omituisia merkintoja: WL 24/23, RLWL 9/10, RL 1/2. Intian rautatielippujarjestelmassa on jonotusjarjestelma.

  • WL = Waiting List, “lyhyille” matkoille
  • RLWL = Remote Location Waiting List, pitkille matkoille.

Junat ovat tuolloin taysi ja joudut jonotuslistalle. Numerot merkitevat jonotusnumeroa. Intiassa onneksi ihmiset peruuttavat paljon matkoja joten toivoa viela oli. Kun olet paassyt jonotuslistalta, joudut RAC statukselle. Tama tarkoittaa Reservation Against Cancellation, eli silloin on mahdollisuus saada paikka. RAC statuksella olevat saavat nousta junaan vaikka eivat saisikaan oman luokan maksettua paikkaa.

Meilla oli kuitenkin liian vahan aikaa odottaa peruutuksia, koska juna kohti New Jalpaiguria lahtisi jo neljan paivan paasta. Olimme tuolloin paikoilla 23/24. Kuulin, etta viisi paivaa ennen lahtoa voi ostaa ns. Tatkal-lipun. Tama maksaa n. 20-30% enemman, mutta silla saa melkein varman paikan junaan. Seuraavana paivana marssin takaisin lipputiskille: taytin peruutuslapun, joka on sama lappu Cancellation “rastilla”, seka uuden lapun Tatkal-lippua varten. Nyt meilla oli vahvistetut paikat ensimmaiseen junaan!

Loput yojunat ovat viela odotuslistalla, mutta hoitelemme ne vasta ensi viikolla. Taalla on olemassa myos erillinen Tourist Quota. Se tarkoittaa, etta suosituimmille reiteille turisteille varataan tietty maara lippuja, mutta ne maksavat taas kerran hieman enemman.

Taalla menee myos paljon busseja, joten jumissa emme ole missaan tapauksessa.

ps. Suomessa lipputiskilla kaksi jonossa; Intiassa viisitoista.

EDIT: Tatkal-lippu maksaa lähtöasemalta pääteasemalle olevan lipun hinnan, vaikka menisit lyhyemmän matkan.

Posted in Intia

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.